Hemelvaart @Home

Vandaag is het Hemelvaartsdag. Een goed moment om stil te staan, omhoog te kijken, na te denken over je droomhuis en de scheuren in de muur.

Ken je dat? Van die scheuren in de muur? Misschien in het pleisterwerk. Of een strook behang die loslaat. Een lekkende kraan, een toilet met een wiebelende bril. Als je kritisch door het huis loopt, gaan je allerlei dingen opvallen. Het laminaat sluit net niet lekker aan, die vlek op het aanrecht. Of de keukenstoelen die eigenlijk een ander kleurtje moeten hebben. Het kan best zijn dat het je afgelopen jaar meer opgevallen is door de lockdowns. Zeker met al die dingen in je achterhoofd, kan het fijn zijn om soms te dromen over het perfecte huis: jouw droomhuis. Een grote tuin, een ligbad, jacuzzi, ja, als je eenmaal aan het dromen slaat…

Maar wat heeft dit nu te maken met Hemelvaart? Daar komen we straks op. Luister eerst maar eens naar dit lied:

 

Lezen: Handelingen 1:4-11


4
Op de dag dat Jezus naar de hemel ging, zei hij tegen de apostelen: ‘Jullie moeten in Jeruzalem blijven. Blijf daar wachten. Want mijn Vader heeft beloofd om jullie de heilige Geest te geven. Dat heb ik jullie al verteld. 5 Het zal over een paar dagen gebeuren: dan zullen jullie met de heilige Geest gedoopt worden. Dat is anders dan toen Johannes mensen doopte, want Johannes doopte met water.’

6 Toen vroegen de apostelen aan Jezus: ‘Heer, is dat dan het moment waarop u koning van Israël zult worden?’ 7 Jezus antwoordde: ‘Jullie hoeven niet te weten wanneer dat zal gebeuren. Dat weet alleen mijn Vader. 8 Maar jullie zullen kracht krijgen van de heilige Geest. En daarna moeten jullie overal in Jeruzalem over mij vertellen. En in heel Judea en Samaria, en overal op aarde.’

9 Toen Jezus dat gezegd had, zagen de apostelen hem naar de hemel gaan. Een wolk nam hem mee, zodat ze hem niet meer konden zien.

10 Terwijl de apostelen nog omhoog stonden te kijken, waren er opeens twee engelen bij hen. Ze hadden witte kleren aan. 11 Ze zeiden: ‘Mannen uit Galilea, jullie moeten niet naar de lucht blijven kijken. Jezus is naar de hemel gegaan, maar hij zal terugkomen op de wolken.’

 

@Home

Ja, Hemelvaart is de dag waarop we terugdenken aan het moment dat Jezus naar de hemel ging. Hoe het precies ging, weten we niet, maar het is duidelijk dat Jezus weg is. Hij is @Home en laat zijn leerlingen in een volledige lockdown achter. Ze kunnen niet achter hem aan. Ze krijgen de opdracht om te wachten op de Geest. Die zal hen helpen om het goede nieuws de wereld in te helpen.

We weten niet wat er door ze heen ging op dat moment op de berg. Wat we wel weten, is dat ze in de periode daarna genoeg uitdagingen en tegenslag te verduren kregen. Lees maar eens door in Handelingen, dat is nou niet een succesverhaal pur Sang. Maar wel een verhaal dat doorgaat omdat God doorgaat. Dwars door de chaos van ons leven, door de stress, fouten, scheuren in onze levens weeft de Geest met mensen die Jezus willen volgen een ander verhaal, een hemels verhaal, dat wordt uitgespeeld door mensen. Mensen als jij en ik. En het kan heel goed zijn dat je opkijkt tegen het uitleven van jouw rol in dit verhaal van God. Het ís soms makkelijker om te dromen over perfecte plaatjes van een droomhuis en een droomleven, waarin alles goed gaat en perfect is. 

Jezus moet thuiswerken

Dat is waar Hemelvaart over gaat. Het werk van Jezus is niet klaar, maar gaat op een andere manier verder. Hij maakt ruimte voor een nieuwe wind in het verhaal van God. Dat is wat er met Pinksteren gebeurt. Maar nu, vandaag, nodigt het verhaal van Hemelvaart ons uit om naar ons eigen leven te kijken – naar de scheuren en vlekken – en te vertrouwen dat Jezus werkt aan ons ultieme droomhuis: een nieuwe wereld. En Hij spoort ons aan om met hem mee te werken. Gewoon op de plek waar je bent. En tegelijkertijd uit blijven kijken naar die nieuwe wereld. 

 

Luisterlied/gebed

Aan de slag: @Home


Het is tijd om concreet aan de slag te gaan. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Maak een tekening, brief, gedicht, video (of iets anders) waarin je woorden geeft aan wat Hemelvaart voor jou betekent.
  2. Teken jouw droomhuis. Welke plek heeft Jezus in dat huis? 
  3. Ga aan de slag met het repareren/oplossen van één van de dingen die jou in huis stoort (lekkende kraan, vlek op de muur, etc.). 
    Extra opdracht: vraag iemand uit jouw omgeving of je hem/haar kunt helpen met iets oplossen in huis. 
Tags