Trouwen in de kerk

Wil je trouwen in de kerk? Ontdek de mogelijkheden en betekenis van een kerkelijke inzegening van het huwelijk.

Trouwen: vier de hoopvolle liefde van een huwelijk

Wil je God vragen om een zegen over jullie huwelijk? We gaan graag met jullie in gesprek over de mogelijkheden om in de kerk te trouwen en op deze manier jullie relatie te bezegelen en ‘ja’ te zeggen tegen elkaar – en tegen God. Wanneer mensen elkaar in liefde trouw willen toezeggen, kennen we de mogelijkheid om in de kerk een trouwdienst te vieren. Hierin ligt de nadruk op het vieren van liefde en trouw. Ook geven de geliefden elkaar een ‘ja-woord’ of doen ze een trouwbelofte. Daarna ontvangen zij de zegen.

Anders dan in de Rooms-Katholieke traditie is in de protestantse traditie de trouwdienst geen sacrament. Het huwelijk wordt gesloten voor de burgerlijke overheid. Aan de kerkelijke trouwdienst kunnen geen juridische rechten worden ontleend. Je zou kunnen zeggen: je huwt in het gemeentehuis, je trouwt in de kerk.

Uw trouwdienst voorbereiden

De voorbereiding van de trouwdienst bestaat uit enkele gesprekken met de pastor. Daarbij wordt gesproken over:

  • De inhoud van de dienst
  • Wat het voor jullie als bruidspaar betekent om in de kerk te trouwen. Dit levert vaak mooie gesprekken op. Wij staan open voor een persoonlijke benadering, zodat de dienst ook echt past bij u als bruidspaar.