Drie verhalen, één boodschap

Zomaar ontstond er iets nieuws: samen praten over wat armoede betekent.

Het begon met een vergadering

Met enige regelmatig worden er activiteiten gestopt omdat ze niet of onvoldoende blijken te werken. Tegelijkertijd worden er nieuwe activiteiten geboren. Soms heel spontaan. Het begon met een vergadering van het Armoedeplatform Delfshaven waarin drie ervaringsdeskundigen op het gebied van armoede hun verhaal deden voor een aantal hulpverleners, want het is niet goed om over mensen te praten. Veel beter is het om mét mensen in gesprek te zijn over wat zij belangrijk vinden en waar zij oplossingen zien.

Ongekende openheid

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en komt een nog steeds groeiende groep mensen in armoede bij elkaar. Er is een ongekende openheid waarin diepe gevoelens en ervaringen gedeeld worden. Kwetsbaar en tegelijk heel krachtig. Het levert heel veel energie op voor de mensen die eraan meedoen. Op dit moment doen er twee studenten Maatschappelijk Werk onderzoek naar de effecten van deze activiteit die we de werktitel ‘Drie verhalen, één boodschap’ hebben gegeven. We hopen met de aanbevelingen en deze methodiek in de toekomst op meerdere plekken in de wijk te werken aan de empowerment van mensen in armoede.

‘Ik heb geleerd dat ik een mooi mens ben’

Zelf zijn de deelnemers heel enthousiast. Iemand zei: ‘Eerst durfde ik niet de deur uit en had ik niemand om me heen. Nu heb ik geleerd dat ik niet de enige ben met problemen. Juist door de verhalen van anderen weet ik nu dat ik er ook mag zijn. Dat ik ook belangrijk ben en dat ik een mooi mens ben. Ik hoop dat anderen net zoveel aan mijn story heeft als ik aan die van hen.’

Tags