Kom naar het Zinspiratiefestival 2022

Op zaterdag 18 juni organiseert Geloven in Spangen een Zinspiratiefestival met als thema ‘Heil in de buurt’ met inspirerende lezingen, praktische workshops en meer. Kom je ook?

Op zaterdag 18 juni 2022 organiseert Geloven in Spangen opnieuw een Zinspiratiefestival. In november 2019 hielden we de eerste editie in het kader van ons 15-jarig bestaan en nu is het tijd voor een vervolg. Er is namelijk veel gebeurd in de afgelopen jaren en daar willen we u en jou graag in meenemen. Wat hebben we geleerd, gedaan en afgeleerd? En hoe kunnen deze lessen en ervaringen van betekenis zijn voor jouw kerk en buurt? Dat zijn de vragen die centraal staan op dit Zinspiratiefestival op 18 juni.

Dit Zinspiratiefestival is bedoeld voor gemeenteleden van kerken die betrokken zijn bij Geloven in Spangen en/of Geloven in BoTu. Ook als je gewoon benieuwd bent naar hoe we in Spangen en Bospolder-Tussendijken werken aan ‘heil in de buurt’, ben je van harte welkom.

Thema: Heil in de buurt

Het thema voor dit Zinspiratiefestival is Heil in de buurt. Het Zinspiratiefestival begint met drie korte bijdrages over ‘heil’. Hierbij geeft Bert Roor (docent CHE / onderzoeker PThU) de aftrap met een bijdrage over ‘Heilzame presentie als missionair kompas’. In deze bijdrage gaan we aan de slag met de vraag hoe we missionair en diaconaal werk goed met elkaar kunnen verbinden.

Hierna neemt Nico van Splunter (pionier Geloven in BoTu) ons mee in het thema ‘neighbourhood transformation’, over hoe de kerk de buurt kan veranderen. Deze twee bijdrages worden afgesloten met een bijdrage van Martijn de Jong (buurtpastor bij Geloven in Spangen) die de lijnen bij elkaar brengt en een aanzet doet voor een concrete vertaalslag naar de toekomst.

Daarna genieten we om 12.30 uur van een heerlijke lunch. Na deze lunch begint om 12.45 uur het middagprogramma met diverse workshops waarin we praktisch aan de slag gaan met het thema ‘Heil in de buurt. Om 14.00 uur is het Zinspiratiefestival afgelopen.

Workshops in de middag

Na de lunch zijn er diverse workshops, waarin we verder aan de slag gaan met het thema ‘Heil in de buurt’.

Zoek het heil van de buurt — Over ‘neighbourhood transformation’

In deze workshop ga je – met de handvatten uit de bijdrage van Nico van Splunter – aan de slag met de vraag hoe jij en/of jouw kerk het heil van de buurt kan zoeken. Wat is daarvoor nodig? Welke obstakels kom je tegen? En welke plek heeft geloven in dit geheel?

Samen werken aan heil — Over samenwerken met organisaties in de buurt

In deze workshop ga je onder leiding van Martijn de Jong aan de slag met de vraag hoe je als kerk goed en heilzaam kunt samenwerken met organisaties in de buurt. Hoe zijn de contacten van jullie kerk met de buren van het kerkgebouw, de wijkagent, de sportclub, de wijkverpleegkundige, de scholen? Hoe onderhoud je die contacten?

Wandelen door een veranderde wijk

Onder de begeleiding van gemeenteleden van Geloven in Spangen – die in de wijk wonen en leven – kun je met eigen ogen en oren ervaren hoe Spangen veranderd is in deze verhalenwandeling door de wijk.

Klein heil — Over jeugd positief bekrachtigen bij de Duimdrop

In deze workshop ga je – onder leiding van Mariska van der Blom (missionair kinderwerker bij Geloven in Spangen) – op zoek naar hoe je kinderen en tieners op een positieve manier kunt betrekken in activiteiten in de wijk. Hoe bouw je relaties met hen op? Hoe bereik je de ouders? En waar liggen kansen?

Creatieve verwerking van heil

In deze workshop ga je zelf creatief aan de slag onder leiding van enkele creatieve gemeenteleden van Geloven in Spangen om ‘heil in de buurt’ concreet te maken in een creatieve verwerking (bijv. een lied, schilderij of gedicht).

Tags